Lieke de Liefde

€ 0,-

florence swingt 2018

Wij gaan tijdens Florence Swingt, het jazzfestival van Florence, geld op halen d.m.v CD verkoop van de artiesten. Van de verkoop van iedere CD gaat 5 euro naar Campagneteam Huntington. Ook zal er een collectebus staat waarin men geld kan doneren.

In de meeste westerse landen en Noord Amerika is het algemeen voorkomen van de ziekte 7 tot 10 op 100.000 mensen. Dit betekent dat in Nederland circa 1.700 mensen aan de ziekte van Huntington lijden. Naar schatting zijn er daarnaast circa 6.000-9.000 mensen die risico lopen op de ziekte. In Nederland zijn 13 verpleeghuizen waaronder Gulden Huis waar cliënten met Huntington op de 7e etage worden verpleegd.
Ieder jaar komen de cliënten van de Huntington afdeling, 2 dagen genieten van de Jazz.
Tijdens Florence Swingt halen wij d.m.v van collecte en CD verkoop van de artiesten, geld op voor Campagneteam Huntington.


Florence verhalen 2017
HET LEVEN SAMEN VIEREN, het verhaal van Marcel Wiercks, bewoner van de afdeling Huntington in Gulden Huis.
’s Avonds op de afdeling waren ze zelfs nog door gegaan met dansen en feesten, omdat de sfeer er zo goed in zat. Twee weken later ontmoet ik Marcel Wierks om over zijn ervaringen met het Florence Swingt Festival te praten. Wel vijf haringen had hij op. En hij had gedanst, met zoveel plezier gedanst. “Als ik muziek hoor vind ik dat heerlijk. Ik ontspan dan helemaal. Ik voel meteen de neiging om te dansen.”
Zijn vier kinderen, waar hij vol liefde over spreekt, heeft hij achter moeten laten in Zeeland. Hij is er een tijdje helemaal kapot van geweest. Gelukkig voelt hij zich nu thuis in het Gulden Huis en is hij blij met het contact met de andere mensen op de afdeling en de verpleging. Toen hij 18 jaar oud was kwam hij er achter dat hij de ziekte van Huntington (een ongeneeslijke erfelijke aandoening die delen van de hersenen aantast) zou gaan krijgen. Op zijn 44ste begon de ziekte zich daadwerkelijk te openbaren en nu woont Marcel ruim 2 jaar op de zevende verdieping van het Gulden Huis. Ondertussen zijn Marcels vader en broer aan de ziekte overleden. Ondanks deze heftige gebeurtenissen zit er een man tegenover me met een open, fris gelaat en aanstekelijke lach.
Over hoe het jazz festival voor hem was is hij heel duidelijk: “Het was van het begin tot het eind echt een groot feest.” Marcel grijpt elke kans aan om te genieten. Dit doet hij het liefst samen met anderen. Zijn uitstraling en lach spreken boekdelen. Het is een man die weinig woorden nodig heeft om te vertellen wat hij vindt en hoe hij dingen ervaart. Hij heeft in zijn leven altijd veel verschillende dingen gedaan en geniet dan ook met volle teugen van het diverse aanbod van activiteiten op de afdeling en in het Gulden Huis.
Marcel laat met zijn vreugdevolle levenshouding en positiviteit zien hoe belangrijk het is het leven samen te vieren, hoe moeilijk en oneerlijk het leven soms ook kan zijn. Feestjes, zoals het Florence Swingt Festival, laten hem zijn ziekte helemaal vergeten. Hij gaat er dan volledig in op en geniet van het moment, de muziek en gezelligheid. Met zijn uitstraling nodigt hij bovendien andere mensen uit om ook te genieten. Als ik vraag naar waar hij in de toekomst naar uitkijkt klinkt hij opgetogen: “nou, volgende maand is er weer een feestje!

Interview Marcel

Flyer Florence Swingt

Website Florence