studenten voor huntington

€ 0,-

Spinning challenge

Facebook-pagina met meer informatie!


De ziekte van Huntington ontstaat net als Alzheimer, Parkinson en ALS door klonteringen van bepaalde eiwitten in hersencellen. Hierdoor functioneren de hersencellen niet meer goed, leidend tot problemen met geheugen, motoriek of psychische problemen. Terwijl Parkinson en Alzheimer voor 95% geen familiaire aandoeningen zijn en ‘spontaan’ ontstaan als ouderdomsziektes, is Huntington voor 100% een familiaire aandoening die wordt overgedragen van ouder op kind (met een kans van 50%). Omdat er geen geneesmiddel is en psychische problemen vaak als eerst optreden, heerst er een taboe en schaamtegevoel bij veel families. Er wordt niet over de ziekte gesproken.

In Nederland lijden circa 1.700 mensen aan de ziekte van Huntington.
Er zijn ongeveer 8.000 dragers die ook de ziekte zullen krijgen.
De gemiddelde levensduur na het zichtbaar worden van de eerste symptomen is 17 jaar.
Als één van de ouders het Huntington gen heeft, heeft elk kind 50% kans op het gen.

Er is geen behandeling voor de Ziekte van Huntington. Tevens is er nauwelijks geld voor onderzoek naar een genezende therapie.

Door middel van de Spinning Challenge willen wij meer bekendheid creëren rondom de ziekte van Huntington. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om geld op te halen, zodat er een behandeling gevonden kan worden voor deze verschrikkelijke ziekte!

Hoe doe je mee?
Maak een filmpje van jezelf en nomineer een paar van je beste vrienden om dit ook te doen en vervolgens te posten op hun facebook-pagina!
De volgende stappen moet je volgen tijdens het filmpje:
1. Plaats een leeg flesje en glas op de grond 5 meter voor jou.
2. Draai zo snel mogelijk 15 keer rond om jezelf.
3. Loop naar het glas en probeer het water in het glas te schenken.

Doordat je rondjes hebt gedraaid ben je heel duizelig als je naar het glas loopt. Het lijkt hierdoor alsof je 'dronken' bent, en geen controle hebt over jouw coördinatie. Dit is een van de symptomen van de Ziekte van Huntington.