Dankzij de inspanningen van jullie allemaal kunnen we als Campagneteam Huntington drie nieuwe onderzoekslijnen starten, elk mikkend op een aangrijpingspunt voor een therapie voor Huntington. De Open Call in 2018 voor nieuwe onderzoekslijnen resulteerde in 13 vooraanvragen, en na selectie door de Wetenschappelijke Advies Raad in 6 uitgewerkte aanvragen die door buitenlandse experts werden beoordeeld.

Drie onderzoekers (op de foto Stefan, Willianne en Patrick) kregen recent het goede nieuws dat zij elk hun Huntington onderzoekslijn kunnen starten. Onderzoekslijnen van elk 250.000 euro, voor de aanstelling van een toponderzoeker in ieders groep.

De onderzoekers zijn:

• Willianne Vonk, werkzaam als groepsleider bij het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Zij heeft een chaperone ontdekt die de gevaarlijke klontering van het huntington eiwit tegengaat, en wil het mechanisme hiervan achterhalen.

• Stefan Rüdiger is groepsleider bij de Universiteit Utrecht, en een expert op het gebied van chaperones die klonterende eiwitten uit elkaar halen. Hij heeft dit eerder onderzocht bij stapelingsziektes als Alzheimer, en gaat zijn expertise nu inzetten voor Huntington.

• Patrick van der Wel is onderzoeksleider bij de Universiteit Groningen, en een leidend onderzoeker op het bestuderen van de klontering van het huntington eiwit. Hij is recent vanuit de VS teruggekomen naar Nederland, en kan dankzij de financiering door het Campagneteam Huntington zijn onderzoek nu voortzetten.

We zullen in de komende tijd een interview met elk van deze nieuwe Huntington onderzoekers publiceren, en wensen hun alle succes toe met onze gezamenlijke missie: een therapie voor Huntington!